Maapähkinävoi-linssipata
Tää resepti sai innoituksen ystävän hengattua tovin Beninissä ja siellä opittua valmistamaan jumalaista maapähkinä-tomaattikastiketta. Mä en edes yritä kuvitella kuinka jumalaista se kastike on – uskon – ja pian on onneksi kokkailut. Sitä odotellessa tein afrikkalaishenkistä (kuulostaa yhtä naurettavalta kuin sanoisi tehneensä aasialaista) pataa. Mausteyhdistelmä valkosipuli-inkivääri-korianteri-cayenne toimii ja kastikepohja maapähkinävoi-tomaatti toimii. Maapähkinävoi ei itse asiassa maistu selvästi maapähkinävoilta tomaatin seasta, mutta tuo pataan mielettömän hyvän täyteläisyyden. Lisää vaikka paahdettuja maapähkinöitä, jos kaipaat vahvempaa pähkinäisyyttä. Mä en tänään kaivannut.
2-3 sipulia
2-3 valkosipuli
2 cm pala inkivääriä
2 rkl öljyä (esim. kookos)
1 rkl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua cayennepippuria
1/2 butternut- eli myskikurpitsa
250 g (kirsikka)tomaatteja
2 dl ruskeita linssejä huuhdeltuna
1 tlk tomaattimurskaa
1+ dl maapähkinävoita
vettä
1-2 rkl (inkkari)sokeria
suolaa, mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
kourallinen persiljaa
Pilko sipulit ja valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Jauha korianterin siemenet. Kuullota (rauta)padassa sipuleita ja inkivääriä miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää jauhettu korianteri ja cayenne ja kuullota vielä muutama minuutti. Kuori ja paloittele kurpitsa suurehkoiksi lohkoiksi (ota siemenet talteen salaatteja tai keittoja varten!) ja lisää sipuleiden ja mausteiden sekaan. Puolita kirsikkatomaatit ja lisää pataan. Lisää tomaattimurska, maapähkinävoi, huuhdellut linssit ja sokeri. Anna kiehua miedolla lämmöllä (siten että juuri ja juuri porisee) ja lisää vettä tarvittaessa. Itse lisäsin sitä hautumisen aikana varmaan kolmisen desiä. Anna porista tai hautua, miten sen nyt ottaa, kunnes linssit ovat kypsiä. Mä haudutin pataa vajaan tunnin verran.
Maistui hyvältä makeahkon (esim. hedelmiä sisältävän) salaatin kanssa. Keitä vaikka ohraa oheen himoitset enemmän hiilareita.