Siirry sisältöön

Syömisestä ja hyvinvoinnista

7 toukokuun, 2011
by

Sain ihotautilääkäriltä uusia uutisia psoriasiksesta. Olen sairastanut tätä ihosairautta vasta 5 vuotta, joten opettelemista on paljon. Tämä on sairaus, jonka kulku on jokaisella potilaalla erilainen, ja jokaisella potilaalla voi olla hyvin erilaisia vaiheita sairaudessaan. Yleispäteviä ohjeita ei ole, se mikä auttaa yhtä ei välttämättä auta toista. Säästän teidät iho-oireiden tarkemmalta kuvailulta, onhan tässä blogissa sentään ruuasta kysymys, tyydyn vain totetamaan että olo on tosi tuskainen ja tämä oireilu ärsyttää ja väsyttää valtavasti.

Tauti on ollut välillä huonona, pitkään parempana ja nyt taas tänä keväänä ihan karmeana. Menee hermo jatkuvaa rasvaamiseen ja läträämiseen. Olen pohtinut kovasti mitä osaa ihon kunnon huononemisessa on näytellyt kevään stressi – pätkätyöläisenä olen painanut pitkää päivää ja yrittänyt kovasti tehdä itsestäni korvaamatonta vakinaistamisen toivossa.

Kyselin ihotautilääkäriltä, olisiko jotain ruokavaliota, jolla voisin helpottaa ihon kuntoa. Hän sanoi että eipä juuri. ”Keskitysleirillä ei ollut psoriasista, mutta en minä sitä ruokavaliota silti suosittele.” Nauroin ja kysyin että miten niin ei ollut, ja kuulin: koska psoriasiksessa on kysymys liian nopeasti lisääntyvistä ihosoluista, nälkiintyminen estää sen. Siispä myös: tiheäenerginen ravinto buustaa solujen liikatuotantoa. Olen tiennyt jo pitkään että alkoholinkäyttö pahentaa ihon oireilua, mutta nyt vasta kuulin miksi. Kyse on alkoholin korkeasta energiapitoisuudesta.

Sain taas uutta puhtia ruokavalioskarppaukseen. Talvi ja kevät on mennyt väsyneenä, vähärahaisena ja mukavuudenhaluisena. Tuoreruoka on jäänyt rahan/ ajan/ jaksamisen puutteen takia vähemmälle ja olen syönyt liikaa perunaa ja valkoisia vehnäjauhoja ja sokeria.

Päätin aloittaa ensi viikolla ruokavaliokokeilun, jossa syön joka päivä vain yhden ei-raakaravintoaterian. Aion syödä kahden-kolmen tunnin välein aamukahdeksan ja iltakahdeksan välillä. Eli hedelmävälipalaa joka väliin, salaatteja ja tuorepuuroa lounaaksi, smoothieita ilta- ja aamupaloiksi ja proteiinia ja vihanneksia päivälliseksi.

Nyt on pakko vetää tämä ihan tiukkana, poikkeuksettomana kuurina. Tarvitsen matalaenergistä ruokaa  ja usein. Nykytahti jossa painan työpäivän usein syömättä ja ahdan itseni täyteen iltakuudelta ei vaan voi enää jatkua. Minä en jaksa näitä iho-oireita ja kamalia kortisonirasvakuureja joiden pitäisi jatkua pitkälle kesäkuulle. Uskon ruokavalion merkitykseen terveydenhoidossa, ja uskon että tällä ruokavaliolla saan oireet helpottumaan. Pitäkää peukkuja.

Raporttia luvassa.

Advertisement
4 kommenttia leave one →
 1. 7 toukokuun, 2011 7:58 pm

  Tsemppiä ruokavaliokokeiluun!:) Psoriasis ei kuulosta ollenkaan mukavalta jutulta, joten toivottavasti saat sen taltutettua.

  Tulin kurkkaamaan blogiin ihan sattumalta Blogilistan etusivun kautta ja hyvä niin, koska täältähän löytyy tosi kivoja ja myös monia minullekin riittävän simppeleitä ohjeita (oon toisinaan vähän turhankin laiska ja mukavuudenhaluinen kokki…). Jään siis seurailemaan!:)

 2. 7 toukokuun, 2011 10:05 pm

  Kiitos!

  Ohjeita pitäisi löytyä joka lähtöön, hifistelyohjeita ja sitten niitä arkisempia, kun on pakko saada nopeasti jotain pöytään. Tsekkaile sivupalkin linkkejä, toivottavasti löytyy hyviä juttuja sulle 🙂

 3. Riitta permalink*
  9 toukokuun, 2011 6:35 pm

  Mä taidan lähtee mukaan sun 80%-raakailuun. Mulla on myös tää kevät mennyt ihan harakoille, ja muutaman edellisen viikon aikana vatsa on protestoinut tosi paljon. Raakailukin on (tuorepuuroja lukuun ottamatta) tuntunut muutto- ja remonttisysteemien ohessa jotenkin tosi ylivoimaiselta. Mutta ehkäpä tästä taas kesää vasten saa smoothiet ja muut väännettyä.

 4. Tiina permalink
  10 toukokuun, 2011 6:52 pm

  NÄÄÄIIINN isosti ja paljon peukkuja, muru! Olen ylpeä sinusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: