Skip to content

Laiskan leipurin peltileipä ja vihreä linssilevite

helmikuu 3, 2013
by

Laiskan leipurin peltileipä
Minä olen laiska leipuri. En jaksa vaivata sitkoa taikinoihin, ja olenkin vuosien saatossa kehittänyt oman oikopolkuja suosivan leipätaikinan. Tästä voisi periaatteessa tehdä myös sämpylöitä, mutta minä kippaan mielummin taikinan reunalliselle uunipellille ja paistan kerralla valmiiksi.

Aineksia muuntelen sen mukaan mitä kaapeista löytyy, mutta aina mukana on jotain siemeniä tai leseitä lisäkuitua antamassa, sekä jotain proteiinipitoisia jauhoja ravintoarvoa parantamassa. Jos kaapissa olisi ollut ohra- tai spelttijauhoja, olisin korvannut niillä osan vehnäjauhoista. Tänään syntyi tällaisella reseptillä:

1 l vettä
2,5 dl kauraryynejä
0,5 dl pellavansiemenrouhetta
0,5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl soijajauhoa
n. 7,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl oliiviöljyä
2 pss kuivahiivaa

Kuumenna puoli litraa vettä kiehuvaksi. Kumoa kulhoon kauraryynit, leseet ja siemenet ja kaada vesi päälle. Jätä turpoamaan noin vartiksi. Tämä puuromainen pohja saa leivän meheväksi.

Sekoita kulhossa muutama desi jauhoja ja kuivahiiva.

Lisää 5 dl kylmää vettä puuropohjaan, ja tarkista ettei seos ole liian kuumaa. Ei saisi olla kovin paljon kädenlämpöistä lämpimämpää.

Lisää jauho-hiiva seos, sekoita. Lisää suola, öljy ja sokeri Suolaa maun vuoksi, sokeria hiivan ravinnoksi ja öljyä makua ja rakennetta parantamaan.

Lisää jauhot, sekoita puuhaarukalla tms. tasaiseksi. Taikina saa tässä vaiheessa jäädä todella ”märäksi”. Laita taikina kohoamaan esimerkiksi lämpimään vesihauteeseen (= tiskialtaaseen vettä ja kulho sinne) 30-45 minuutiksi. Pidempikin nostatusaika sopii, mutta jos olet kiireessä, tälläkin pärjää.

Ripottele päälle hiukan jauhoja, sekoita kauhalla tasaiseksi. Nyt taikinan pitäisi irrota vuuan reunoista.

Kumoa taikina reunalliselle uunipellille ja taputtele tasaiseksi öljytyin käsin (öljytyin käsin tälläistä kosteaa taikinaa on paljon helpompi käsitellä kuin jauhotetuin käsin, olen huomannut.) Ripottele halutessasi päälle siemeniä tai kauraryynejä koristukseksi.

Paista 200°:ssa noin 30-40 minuuttia. Jos mahdollista, nosta leipä jäähtymään ritilän päälle, näin pohja ei jää pehmeäksi.

Linssilevite
Tämän voi halutessaan tehdä myös kotimaisista ruokaherneistä. Levitteet ovat uusi projektini, ja aika onnistunut sellainen – margariinia ei ole tämän vuoden puolella talouteen ostettu vielä kertaakaan. Myöskään margariinin pääasiallinen käyttäjä – lapseni – ei ole vielä valittanut asiasta kertaakaan. Kokeilen uusia reseptejä, ja etsin yhdistelmiä joissa rasvan määrä olisi maltillinen ja maku kohdillaan. Tämä oli melkoisen onnistunutta!

5 dl keitettyjä vihreitä linssejä (= 2 dl kuivia)
1/2 dl soijajauhoja
1 rkl soijakastiketta
1 rkl laadukasta öljyä
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa

Sekoita aineet tasaiseksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella, säilytä rasiassa ja käytä leivän päällä tai sellaisenaan hummusmaisena lisukkeena.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: