Skip to content

Härkäpapumureke ja riisi-kaali-lisuke

tammikuu 20, 2013
by

Minulla oli kaapissa kokonainen valkokaali ja mielessä ajatus kaalikääryleistä. Tänään en kuitenkaan jaksanut alkaa askarrella niitä, vaan kehitin kaalista risottomaisen lisukkeen. Olen nyt kuukauden verran vältellyt gluteenia, koska haluan kokeilla auttaisiko se sitkeisiin autoimmuunivaivoihin (tuntuu auttavan), siksi tässä ruuassa riisiä ohran sijaan. Korvaa riisi ihmeessä ilmastoystävällisemmällä ja kotimaisella ohralla!

Riisi-kaali-lisuke

1 iso sipuli
n. 1/3 keskikokoisesta valkokaalista
2 dl riisiä (minä käytän nykyisin aika paljon Reformin täysjyvä luomuriisiä)
5 dl kasvislientä
2-3 rkl öljyä
Mustapippuria

Silppua sipuli ja kaali pieneksi. Kuumenna öljy kattilassa, lisää kasvikset ja kuullota. Rouhi pippuria myllystä päälle. Kun kasvikset ovat läpikuultavia, lisää riisi ja jatka kuullottamista noin viiden minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja peitä kannella. Keitä kunnes riisi on kypsää, lisää tarvittaessa vettä.

Härkäpapurouhemureke

Härkäpapurouhe on nasta kotimainen kasviproteiinin lähde. Sen saatavuus on vielä varsin suppeaa. Minä haen omani yleensä Oma maa-osuuskunnan myymälästä Hesarilta. Kuten soijarouhe, härkäpapurouhekin on itsessään varsin miedon makuista ja vaatii tuhdit mausteet kaverikseen. Nämä pihvit saavat lisäksi makua rouheen paahtamisesta. Soijajauho auttaa pihvejä pysymään koossa, kesäkurpitsa taas lisää mehevyttä. Öljyä tämä ei mielestäni, yllättävää kyllä, kaivannut.

2 dl härkäpapurouhetta
6 dl kiehuvaa vettä
1 tl paprikajauhetta
1 tl jeeraa
0,5 tl suolaa
0,5 tl cajun-maustesekoitusta
1/2 kesäkurpitsa karkeaksi raastettuna
2 rkl soijajauhoa

Paahda härkäpapurouhetta kuivalla pannulla noin viiden minuutin ajan. Sekoittele usein, ja varo polttamasta. Kumoa rouhe kulhoon, lisää mausteet ja ja kiehuvaksi kuumennettu vesi. Peitä kannella/ lautasella ja jätä turpoamaan noin 20-30 minuutiksi. Lisää kesäkurpitsaraaste ja soijajauho, sekoita. Laita leivinpaperi uunivuokaan ja muotoile massasta  kostutetuin tai öljytyin käsin mureke. Uunissa 200° ja 20-25 minuuttia.

Tähän ruokaan olisi sopinut hyvin myös jonkinlainen kastike, esimerkiksi sienikastike, mutta se jäi nyt tekemättä. Lisäsimme lautaselle lapsen kanssa vuorotellen sinappia ja makeaa chilikastiketta, kumpikin toimi.

2 kommenttia leave one →
  1. tammikuu 20, 2013 5:07 pm

    Miten iso mureke tuosta määrästä aineksia mahtaa tulla? Annapa jotain osviittaa!

  2. tammikuu 20, 2013 7:58 pm

    Ah, unohtui kirjoituksesta, hyvä kun kysyit🙂

    Tuosta tulee reilu satsi, veikkaisin että 4 nälkäistä tai 6 vähemmän nälkäistä saa kyllä vatsansa täyteen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: