Skip to content

Flunssakeitto Tom Yam – vegaaninen versio

lokakuu 22, 2012
by

Kaipasin taannoin hyvää keittoa jolla kaataa flunssa. Jenkeissähän syödään perinteisesti aina vahvaa kanakeittoa tukkoiseen oloon, minä kaipasin jotain vegaanista. Pienellä googlailulla löysin Tom Yam -keiton ohjeen, ja tämä laittoi kyllä sukat pyörimään jaloissa. Mahtavan hyvää!

Aineksia metsästäessäni suuntasin aasialaisten tuotteiden luottokauppa Vii Voaniin Hämeentielle. Eikä se pettänyt nytkään, löysin melkein kaikkea. Limen lehtiä löytyi sekä pakasteena että kuivattuna, testimielessä ostin molempia. Pakasterasiallinen näitä maksoi neljä euroa, ja kun keittoon kului kolme kpl, on minulla nyt varastoa noin 50 litraan tätä soppaa. Sitruunaruohot olivat vähän kuivahtaneita, joten ensi kerralla aion kokeilla sitruunaruohotahnan käyttämistä keitossa.

Tässä siis tämän thaimaalaisen keiton ohje käännettynä ja mitat suurinpiirtein eurooppalaiseksi muunnettuina:

11 dl kasvislientä (Itse käytän Punnitse ja säästä -kaupan vegaanista luomu-kasvisliemijauhetta)
1-2 ruokoa sitruunaruohoa hienonnettuna (jos et löydä, käytä tahnaa)
3 kokonaista kaffir-limen lehteä
5 dl pehmeää tofua kuutioituna (käytin tähän Vii Voanin pehmeähköä tofua, alle 2e/ 500g!)
1-2 punaista chiliä viipaloituna tai 1/2 rkl kuivattua chilimurskaa
4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
Peukalon kokoinen pala galang-juurta tai inkivääriä (minä valitsin inkiväärin koska se on herkkua)
2, 5dl tuoreita sieniä, esim. siitake tai herkkusieni
5 dl punaista paprikaa/ parsakaalia/ kiinankaalia viipaloituna(minä käytin punaista paprikaa)
2,5 dl halkaistuja kirsikkatomaatteja
1 tl tummaa sokeria (minulla intiaanisokeria)
1/2 tölkkiä hyvää kookosmaitoa (itse suosin merkkejä joissa on mahdollisimman suuri rasvapitoisuus, se tarkoittaa että niihin on lisätty vähemmän vettä ja aina myös vähemmän sakeuttamis- ja säilöntäaineita)
3-4 rkl soijakastiketta
1 rkl tuoretta limen mehua
tuoretta basilikaa ja/ tai korianteria

Valmista kasvisliemi, kuumenna kiehumispisteeseen ja lisää siihen limen lehdet, valkosipuli, chili ja inkivääri. Anna kiehua viitisen minuuttia. Lisää pilkotut sienet ja vähennä lämpöä. Jatka keittämistä 5-8 minuuttia. Lisää kiinankaali/paprika/parsakaalin kukinnot sekä kirsikkatomaatit. Anna kiehua vielä 1-2 minuuttia. Vähennä lämpöä edellen, ja lisää kookosmaito, sokeri, soijakastike ja limen mehu. Lisää lopuksi kuutioitu tofu ja sekoittele varovasti.

Reseptilähteeni neuvoo myös ystävällisesti miten makua saa korjattua: Jos liian mietoa: lisää chiliä. Jos ei ole tarpeeksi suolaista, lisää soijakastiketta ja liemijauhetta. Jos liian makeaa tai suolaista, lisää limen mehua. Jos liian karvasta, lisää teelusikallinen sokeria.

Tätä keittoa aion tehdä tulevana talvena vielä monenmonta kertaa. Vaikka tässä on vähän askartelemista, on tämä kirkkaasti yksi parhaita keittoja joita olen koskaan elämässäni syönyt.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: