Skip to content

Vähän fiksummat gluteenittomat runebergintortut

helmikuu 4, 2012
by

20120205-121751.jpg

…tai oikeastaan runebergin muffinit. Fiksuus taas viittaa siihen, että halusin tehdä sellaiset leivonnaiset, joissa ei ole lisättyä sokeria, gluteiinia eikä maitotuotteita. Näppärä vegaani korvaa näistä kananmunat jollain, mä en ole niin näppärä. Pohjana toimii mun jokajouluisen taatelikakkuni pohja, jonka sain vihdoin sovellettua vehnättömäksi ja maidottomaksi. Pohja on mehevä, kuohkea ja haluttaessa rouheinen, kuten runebergintortun kuuluukin olla.

Huomasin Keittiökameleontissa ennen joulua hedelmäkakun reseptin, jossa oli käytetty kookosöljyä rasvana, ja sen pohjalta uskalsin kokeilla sitä omaankin reseptiini. Aiemmin olen korvannut voin oliivi/auringonkukansiemenöljyllä, mutta leivonnaisten maku kärsii tästä. Kookosöljy sen sijaan toimii to-del-la hyvin.

Tällä reseptillä tehtävät leivonnaiset siis eivät kärsi makeuden puutteesta, koska taateleita ohjeeseen tulee niin paljon. Voisi kokeilla ehkä viidelläkymmenen gramman vähennykselläkin – varsinkin tässä versiossa jossa lisänä on vadelmahilloa.

12 runeberginmuffinia:

250 g taateleita
1,5 dl vettä
1 dl kookosöljyä
3 dl maustamatonta soijajugurttia
1 tl psylliumjauhetta
3 munaa
2,5 dl mantelijauhoja
1,5 dl tummia riisijauhoja
1 dl tattarijauhoja
1 tl soodaa/leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/2 tl suolaa

sokeritonta vadelmahilloa

3-5 rkl mantelilikööriä
2 dl vettä
2 tl hunajaa

Keitä taateleita vedessä miedolla lämmöllä vartin verran. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi tahnaksi. Lisää soseen sekaan kookosöljy. Sose on kuumaa, joten kookosöljy sulaa sinne. Sekoita tasaiseksi (esim. sauvasekoittimella). Anna jäähtyä.

Sekoita jugurttiin psylliumjauhe ja anna turvota 10 minuuttia. Sekoita munat jugurtin joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa. Lisää taateli-öljyseos ja jugurtti-munaseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi taikinaksi. Älä vatkaa.

Voitele muffinivuoat kookosöljyllä ja jauhota korppujauhoilla tai kuten minä paremman puutteessa: polentalla. Annostele vuokiin. Paista 200° 20 minuuttia. Tsekkaa hammastikulla että muffinit ovat kypsiä.

(Jos haluat, voit tehdä muffineihin vadelmahillosilmän ennen uuniin laittamista. Laita pursottimeen hilloa ja pursota sitä taikinan sisään noin teelusikallinen tai kaksi.)

Anna muffineiden odottaa seuraavaan päivään kostutusta. Kuumenna kostutusliemivesi ja sulata hunaja siihen, lisää likööri. Käytä tortut molemmin päin liemessä.

Niin sokeriton mäkään en ole etten olisi tehnyt tomusokerikuorrutetta päälle…

2 kommenttia leave one →
  1. helmikuu 8, 2013 9:56 am

    Vegaaniseen version tein muuten sun ohjeesi mukaan, mutta korvasin munat seoksella 3 rkl perunajauhoa + 6 rkl vettä. Lisäsin samassa kohti kuin munat. Kostutusliemeen laitoin manteliaromia (nestemäinen) 1/2 tl ja 2 tl palmusokeria. Pitäisikö tehdä tästä oma postauksensa jotta googlella löytyy?

  2. Riitta permalink*
    helmikuu 8, 2013 10:34 am

    Laita ihmeessä omaksi postauksekseen! Nyt jälkikäteen muuten harmittaa kun en tänä vuonna näitä jaksanut leipoa. Tyydyin lähikahvilan ei-niin-kosteisiin ja petyin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: