Vaalipäivän raw-omenapiirakka
Vaalikahvit on pakko saada mutta lähikahviloista ei raakaherkkuja löydy. Paastoon laskeutumiseen ei kyllä kuuluis tää ei-kovin-kevyt raakaomenapiirakkakaan mut hei: ei voi mitään!
Pohja on Okriinan eli Keittiökameleontin raw tarte tatinista (blogspotin puolelta). Taikina on pehmeämpää kuin aiemmin tekemissäni raakapiirakoissa, ja sopii tähän tarkoitukseen hyvin. Ja siis taikina on ihan tajuttoman hyvää! Myös omenat marinoin hieman varioiden saman reseptin mukaan. Käytin vihreitä omenoita. Granny smithejä tms.
Väliin kaipasin jotain ”kevyempää” ja omena-cashewvaahto ajaa asiansa.
Huomasin että mun ihana bamix sopii raakaleivonnaisten valmistamiseen hyvin: jauhaa pähkinät jauhoksi ja taatelit soseeksi. Ei tarvinnut siis kaivaa tehosekoitinta esiin.
Pohja:
2 dl parapähkinöitä
1 dl manteleita
1,25 dl taateleita
1 dl aprikoosisosetta (oli vauvanruokapurkki kaapissa, ei kovin raakaa mutta tee ite)
1 rkl lucumaa
1/2 tl vaniljajauhetta
iso hyppysellinen ruususuolaa
Omena-cashew-vaahto:
1 isohko, kuorittu omena
vajaa desi cashewpähkinöitä
(vettä liottamiseen)
loput aprikoosisoseesta, vajaa desi
2 rkl lucumaa
1 rkl riisinlesejauhetta (tocotrienols)
1 tl pähkinävoita
1 tl vaniljajauhetta
Marinoidut omenat:
1 isohko, kuorittu omena
1-2 rkl vaahterasiirappia
1 rkl pähkinä- tai seesamöljyä (käytin paahdettua saksanpähkinäöljyä, ei kovin raakaa)
2 tl kanelia
pieni hyppysellinen ruususuolaa
Pekaanipähkinöitä koristeluun.
Laita vaahdon cashewpähkinät likoamaan veteen.
Viipaloi omena ohuiksi viipaleiksi ja laita viipaleet kannelliseen astiaan. Lisää marinadin muut ainekset ja sekoita ravistamalla rasiassa. Jos haluat, voit kuivattaa omenoita tässä välissä 45-asteisessa uunissa tovin, itse kuivatin reilut puoli tuntia, jolla ei ollut kovin suurta vaikutusta.
Valmista pohja. Laita taatelit aprikoosisoseen sekaan pehmenemään. Jauha pähkinät ja mantelit jauheeksi. Laita jauhe kulhoon. Lisää taateli-hedelmäsoseseokseen jauheey ja mausteet ja soseuta tasaiseksi. Sekoita sose pähkinäjauheen sekaan hyvin.
Valmista vaahto. Kaada cashewpähkinöiden liotusvesi pois. Viipaloi ja kuutioi kuorittu omena. Sekoita kaikki vaahdon aineet ja soseuta.
Kokoa piirakka vuokaan. Painele silikonilastan tms avulla taikina pohjalle, lisää ”vaahto” väliin, asettele marinoidut omenat päälle ja koristele pekaanipähkinöillä. Laita jääkaappiin maustumaan tunniksi, pariksi.