Kesäkurpitsakeittoa ja hummusta
Toinen sairastuparuoka, sekin viime viikolta. Lapsi sairasti enterorokon, ja kuume huiteli välillä yli neljässäkymmenessä asteessa. Koska lapsi oli niin veltto ja ruokahaluton, yritin tehdä ruokaa jota olisi helppo syödä, ja josta saisi energiaa tiiviissä muodossa. Hummusta lapsi rakastaa, joten sitä ehdottomasti. Kaveriksi pyöräytin kaapinjämistä keiton kesäkurpitsasta ja auringonkukansiemenistä. Pelkkä kesäkurpitsakeitto on niin vähäenergistä ruokaa että menisi laihdutuskeittona, siemenissä sensijaan on paljon kaloreita, proteiinia ja hyvää rasvaa.
Potilaan voimakeitto
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 cm pala tuoretta inkivääriä
1 pieni kesäkurpitsa
1 dl auringonkukansiemeniä
öljyä
vettä
mustapippuria, kurkumaa, currya, suolaa
Pilko kasvikset, kuullota öljyn ja mausteiden kanssa kattilassa. Lisää siemenet, ja vettä sen verran että kasvikset peittyvät, peitä kannella ja alenna lämpöä, anna porista noin 20 minuuttia. Kun kasvikset ovat pehmeitä, kaada liemi siivilän läpi toiseen astiaan. Soseuta kasvikset, ja ohenna seosta keitinliemellä, tai vaihtoehtoisesti kookosmaidolla tai soijakermalla halutun rakenteen saamiseksi. Kuumenna vieä kerran, tarkista maku ja tarjoile.
Raisan hummus
2 rkl tahinia
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl vettä
kikherneitä
valkosipulia
paprikajauhetta
mustapippuria
merisuolaa
1 sitruunan mehu
(persiljaa tai korianteria)
Sekoita aluksi sauvasekoittimella muutaman ruokalusikallinen tahinia öljyn, veden ja mausteiden kanssa. Näin tahinista tulee helpommin käsiteltävää. Kaada kuutioitu valkosipuli kikherneiden päälle, lisää tahini-öljy-vesi -seos. Soseuteta sauvasekoittimella, lisää sitruunamehua happoelementin mukaan tuomiseksi. Tarkista maku, ja muista että maut voimistuvat jos hummusksen annetaan seistä jääkaapissa hetken aikaa. Jos kaapissa on persiljaa tai korianteria, silppua ja sekoita yrtti mukaan viimeisenä. Herkkua sellaisenaan, leivän päällä, keitossa silmänä ja grillissä erilaisten kasvisten täytteenä.