Mungdahl
Tän reseptin nappasin niin ikään intialaisen kasvsruuan kurssilta. Dahlithan voi tehdä vaikka mihin: halkastuihin linsseihin, chana dahliin (eli halkaistuihin kikherneisiin) ja tässä tapauksessa mungpapuihin. Itse tykkään tästä mungversiosta, vaikka padan kypsymiseen menee helposti kaksi tuntia. Dahlia ei ole välttämätöntä tehdä tuliseksi, koska mausteita siinä riittää muutenkin. Tyttäreni väitti pitävänsä tästä, mutta taisi olla enemmän kohteliaisuutta…
3 dl vihreitä mungpapuja
1 rkl tummia sinapinsiemeniä
2 tl kokonaista jeeraa
pieni pala purjoa
(tuoretta chiliä)
5 rkl öljyä
n. 8 dl vettä
4 rkl tomaattipyrettä
1 rkl kardemummaa
2 tl garam masalaa
1 tl kurkumaa
4 dl kookosmaitoa
ripaus sokeria
2 tl suolaa
2-3 rkl limen mehua
(koristeeksi tuoretta korianteria)
Huuhtele mungpavut ja liota niitä 1/2 – 1 h. Paahda sinapin ja jeeran siemeniä muutama minuutti pannulla. Vähennä lämpöä Lisää chili, öljy ja paista vielä minuutti. Lisää pilkottu purjo, tomaattipyre, garam masala, kardemumma ja kurkuma. Hauduta miedolla lämmöllä pari minuuttia. Lisää vesi, kookosmaito, mungit ja sokeri. Hauduta miedolla lämmöllä tunti, pari kunnes mungpavut ovat pehmeitä. Olen itse ensin keittänyt dahlia keskilämmöllä puolisen tuntia ja sitten miedolla lämmöllä, kannen alla loput. Lisää vettä jos tuntuu liian paksulta. Mausta lopuksi suolalla ja limemehulla.