Viikonlopun linssipata
Tässäpä se aiemmin mainitsemani linssipata Apukokin keittokirjasta. Olin laittanut reseptin to do -listalle koska halusin saada parvekkeen rosmariinipuskaa pienemmäksi. Muokkasin reseptin vegaaniseksi, ja kyllä, maistui kirjan vakuuttelujen mukaan myös tyttärelleni epämääräisestä ulkonäöstään huolimatta.
Alkuperäisen reseptin pekonin muutin Ekolon kylmähyllystä löytämääni bacon tempeh -fileisiin. Tempeh on riittävästi maustettuna hyvän makuista, ja koska se valmistetaan fermentoimalla, myös mielestäni fiksumpi vaihtoehto tofulle tai kuivasoijatuotteille.
Hyvä pata sellaiseen päivään kun on aikaa haudutella. Valmistelut sen sijaan eivät vieneet varttia pidempään. Minusta riippumattomista syistä soundtrack oli Ipanapan Napakympit.
1/2 dl tuoretta rosmariininlehtiä
3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
4+ rkl öljyä paistamiseen
120g ”pekoni”tempehiä
500g vihreitä linssejä (kuivattuja)
1 l vettä
2 lipstikanlehteä ja 3 laakerinlehteä TAI kasvisliemijauhetta
Herbamarea / suolaa tarvittaessa
1 rkl ruokosokeria
1 rkl punaviinietikkaa
rouhittua mustapippuria
Riivi rosmariinita lehdet ja silppua ihan pieneksi. Kuori sipulit ja valkosipulit ja silppua nekin. Leikkaa tempehfileet poikittain ohuiksi suikaleiksi. Huuhtele ja valuta linssit.
Laita kattilan tai padan pohjalle reippaasti öljyä ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää rosmariinisilppu ja tempehsuikaleet ja paista muutama minuutti. Lisää linssit ja vesi. Mausta sokerilla ja maustelehdillä + Herbamarella TAI kasvisliemisysteemillä. Anna hautua kannen alla kunnes linssit ovat valmiita. Mulla tuossa meni reippaasti yli tunti. Mut lauantai-iltana ei ole mihinkään kiire. Kun valmista, lisää punaviinietikka ja mustapippuri. Nauti täysjyväriisin tai muun vastaavan kanssa.
Edit. Kuvassa linssipata aivan sairaan hyvän Kairoon hapansipulin kanssa.