Almost Morning Glory
Kävin pari viikkoa sitten Farangissa syömässä ja pääruuaksi valitsin Morning gloryn, jonka aterian jälkeen kuulin olleen listalla koko ravintolan eliniän – niin suosittu kyseinen ruokalaji on. Annokseen kuului riisin lisäksi haudutettua paksoita, lientä ja uppopaistettua pehmeää tofua. Mun maku ei ole niin harjaantunut että osaisin suoralta kädeltä kertoa mistä aineksista ruoka on tehty, ja koko Morning gloryn ajan mietin, miltä annoksen paras osa eli liemi maistuu. Lopuksi tajusin sen olevan sipulikeittoa. Ja siispä pystyin tekemään kotiversion annoksesta. Ja sain liemestä kotitekoisemman makuisen joka tässä tapauksessa sopii annokseen. Sipulikeiton reseptin nappasin Bergströmien Makuja ja tuoksuja pähkinpuun alta -kirjasta ja muokkasin sitä mausteiden osalta. Jos ruokaa syö useampana päivänä, kannattaa tofut paistaa jokaiselle kerralle erikseen. (Mangoldeista sen verran että omani ovat kasvaneet parvekkeella ja varsi on noin 1/2 sentin paksuinen. Lehdet n 15 senttiä korkeita.)
15-20 keskikokoista mangoldin vartta + lehdet
6-7 keltasipulia
3 (isohkoa) valkosipulinkynttä
50 g voita / öljyä
1litra kasvislientä
2dl valkoviiniä
3 isoa laakerinlehteä
2 tl timjamia
ruususuolaa
Herbamare Asia -mausteseosta
2 rkl raakaruokosokeria
1 pkt pehmeää tofua
Täysjyväjauhoja
Herbamare Asia -mausteseosta
Öljyä paistamiseen
Paahdettuja seesaminsiemeniä
Riisiä
Aloita valmistamalla sipulikeitto. (Kuuntele Nick Drakea.) Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulinkynnet. Sulata voi padassa ja paista sipuleita miedolla lämmöllä vartin verran. Lisää kuuma kasvisliemi (tai vesi ja liemikuutio/-jauhe/fondi), viini, laakerinlehdet ja timjami. Anna kiehua hiljalleen kannen alla puolisen tuntia.
Valmista tässä välissä riisi ja tofu. Pilko tofu ja pyörittele palat jauhoissa. Laita kattilan pohjalle reippaasti öljyä (sentin verran) ja paista tofupaloja molemmin puolin. Imeytä ylimääräinen öljy paperiin ja mausta. (Mausteet voi toki sekoittaa jauhoihin.) Laita vielä seesaminsiemenet kannelliseen astiaan ja tofut perään ja sekoita.
Mausta sipulikeitto suolalla, herbamarella ja sokerilla. Liemeen saa tulla voimakkaan suolainen ja makea maku. Pilko mangoldin varret ja lehdet ja lisää ne sipulikeiton päälle ja anna hautua kannen alla jälkilämmöllä.
Kasaa annoksiin riisiä, keittoa ja tofupaloja. Nauti pitkään ja hartaasti (valkoviinin kanssa).