Intialainen kikherne-tomaattipata
Resepti on ihanien Anna ja Fanny Bergenströmin Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alta -keittokirjasta, jonka ostin itselleni viime vuonna joululahjaksi (tai joksikin lahjaksi). Kirjassa reseptit on jaoteltu pääraaka-aineiden / päämausteiden mukaan. Lukuja ovat mm. tomaatti (jonka alla tämä resepti on), yrtit, sitrukset ja vanilja.
Maailma on täynnä ihania keittokirjoja, mutta pääsääntöisesti kaikissa mausteita käsketään laittamaan ruokiin liian vähän. Välillä noudatan reseptejä (yleensä huonolla menestyksellä), ja joskus taas lisään mausteiden määrän puolitoista, kaksinkertaiseksi, jolloin lopputulos on yleensä parempi. Tällä kertaa lisäsin mausteiden määrää hieman, mutta tein sen virheen että laitoin pataan liikaa tomaattimurskaa (alla olevassa reseptissä alkuperäinen määrä). Pata on kuitenkin hyvää vähämausteisenakin, itse söin neulapapujen ja ruisleivän kanssa.
2 tlk kypsennettyjä kikherneitä (tai 7 dl itse keitettyjä)
3 rkl auringonkukkaöljyä
2 keltasipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl inkivääriä raastettuna
1 punainen chili
1 tl kurkumaa
1/2 tl jeeraa
1 tl garam masalaa
1 pieni kanelitanko
1 iso laakerinlehti
2 tlk tomaattimurskaa (à 400g)
2 rkl tomaattipyreetä
1-2 tl ruokosokeria
suolaa maun mukaan
Huuhtele tölkkikikherneet. Hienonna sipulit ja valkosipulit. Raasta inkivääri ja poista chilistä siemenet. Kuumenna isossa kattilassa öljy, lisää sipulit, inkivääri, chili sekä mausteet. Kuullota muutama minuutti keskilämmöllä. Kaada sekaan tomaattipyree, tomaattimurska ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 20 min (itse haudutin pidempään). Lisää kikherneet lopuksi ja anna niiden kuumentua.