Skip to content

Dahl eli linssimuhennos

marraskuu 21, 2010
by

Taas talvinen resepti. Huomaan, että nyt kun on pimeää ja kylmää, minun on koko ajan vaikeampi syödä tuoreruokaa. Tuorepuurot ovat ainoa asia joka maistuu, muuten tekee mieli voimakkaan makuisia keittoja, pataruokia ja muhennoksia. Lämmittäviä mausteita: inkivääriä, valkosipulia, currya, kuminaa.

Dahl eli linssimuhennos on ruoka, josta jokaisella perheenemännällä tietyissä osissa maailmaa on oma salainen reseptinsä. Minä olen varioinut omaani monta vuotta, mutta mieluisimmaksi on noussut tämä talvinen versio. Olkaatten hyvät:

Dahl Raision tapaan
1 tl currya
1 tl vastajauhettua jeeraa eli juustokuminaa
1 tl garam masalaa
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl merisuolaa
0,5 dl öljyä
1 iso tai 2 pientä sipulia
4 valkosipulinkynttä
halutun kokoinen pala inkivääriä
2,5 dl vihreitä linssejä
7-9 dl vettä
2 dl kasvikermaa

Kuutioi sipuli ja pieni valkosipuli niin hyvin kuin voit. Kuori ja raasta inkivääri raastimen pienimmällä terällä. Mittaa ja huuhtele linssit haalealla vedellä huolellisesti. Kuumenna öljyä paksupohjaisessa kattilassa keskilämmöllä. Lisää mausteet (paitsi suola) – niitä tulee paljon!

Curry ja garam masala ovat molemmat maustesekoituksia, joten se, mistä ja milloin olet omasi hankkinut vaikuttaa muhennoksen makuun paljon. Itselläni on kaapissa myös etnokaupasta ostettua ”kokonaista” eli itserouhittavaa garam masalaa, mutta käsivoimat eivät riitä kanelitankojen ja kuivattujen tähtianisten rouhimiseen. Olen pitänyt Vegetukun mausteista paljon, ja päätin  viime tilaukseni yhteydessä kokeilla garam masalaansa. Se on tujua tavaraa! Kovin mausteista; kaneli ja kardemumma tuoksuvat voimakkaasti. Ruuanlaiton alussa keittiö tuoksuu piparkakkupajalta, mutta se menee ohi.

Kun mausteet alkavat ”vaahdota”, sekoita niitä koko ajan. Pidä huolta että lämpötila on tarpeeksi alhainen etkä polta mausteita. Minulle meinaa käydä koko ajan.

Tämän tempun juju on siinä, että monet mausteet ovat rasvaliukoisia, ja luovuttavat makunsa parhaiten tällä tavalla käsiteltyinä. Jos lisäät currya liemeen, liemi jää vaatimattoman makuiseksi. Mutta jos lämmität curryn rasvassa ennen nesteen lisäämistä, saat voimakkaan makuisen liemen keittoruokaasi.

Lisää valkosipuli ja inkivääri, sekoita edelleen koko ajan. Kun ne alkavat pehmentyä, lisää sipulisilppu ja jatka sekoittamista. Kun sipuli osoittaa pieniä pehmenemisen merkkejä, on aika lisätä vesi. Minä keitän itse veden vedenkeittimessä valmiiksi, näin saan ruuan kiehumaan nopeammin. Makuasia. Lisää alkuun 8 dl vettä. Lisää hetiperään linssit ja suola. Sekoita kunnolla, laita kansi päälle ja jätä porisemaan.

Käy tarkastamassa muhennosta kymmenen-viidentoista minuutin välein, sekoita pohjaa myöten ja lisää nestettä kun edelliset ovat imeytyneet. Puolen tunnin kiehumisen jälkeen on aika lisätä kasvikerma.

Kokonaiskeittoaikaan ja kokonaisnestemäärään vaikuttaa, käytitkö kylmää ja kiehuvaa vettä, ja piditkö kantta välillä auki. Itse keitän loppuvaiheessa nesteet pois nostamalla lämpötilaa ja poistamalla kannen: silloin pitää sekoittaa koko ajan. Itse keitän tätä yleensä 45-60 minuuttia kaikenkaikkiaan. Lopputulos maksaa vaivan!

Tarjoile riisin tai ohran kanssa. Muhennos sopii hyvin pakastettavaksi.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: