Skip to content

Ehdottomasti newyorkilainen chili sin carne

lokakuu 27, 2010
by

Mun mielestä yleensä ottaen on tylsää kopioida joku resepti ainesosasta ainesosaan ja syöttää se blogiin, mutta nyt teen poikkeuksen. Lokakuun Olivian Chili sin carnen resepti on Täydellinen. Newyorkilaiseksi reseptin tekee se, että kuuntelin The Nationalin Boxerin pariin kertaan pataa tehdessäni, ja luin Hesarista Anu Partasen juttua newyorkilaisista nuorista kirjailijoista pataa syödessäni. Itse syön chilini aina vaalean leivän kera – nytkään en tehnyt poikkeusta (kaikesta hiivasta ja vehnästä huolimatta). Nyt vain harmittaa, että aiempaan (helpompaan) lempichilireseptiini ei ole enää palaamista. Näistä ei voi edes puhua samana päivänä.

Yleensä vierastan kanelia ja maustepippuria suolaisissa ruuissa, ja hämmästelin myös jeeran ja korianterin käyttöä chilissä. Tässä toimivat aivan sairaan hyvin. Omassa reseptissä kaikki muutamaa maustetta lukuunottamatta oli luomua. Mulle tuo 2 chiliä riitti loistavasti sopivan tulisuuden aikaansaamiseksi.

Tässäpä siis, melkein maustemitalleen:
400 g kypsennettyjä kidneypapuja
400 g kypsennettyhä kikherneitä
2 sipulia
4-6 valkosipulinkynttä
1 bataatti
1 porkkana
2-3 punaista chiliä (itse laitoin 2)
1/2 tl neilikoita
1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
1 tl jeeraa
1 tl korianterin siemeniä
1 tl maustepippuria
1 tl kanelia
1/2 tl cayennepippuria
2 tl paprikajauhetta
4 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl melassia (tai siirappia)
2 dl vettä
1 tlk tomaattimurskaa
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl ruususuolaa

Huuhtele pavut ja kikherneet. Kuori ja silppua sipulit. Kuori bataatti ja porkkana ja kuutioi ne suurinpiirtein papujen kokoisiksi kuutioiksi. Ota chileistä siemenet ja valkoinen malto pois (onko se malto?). Laita mausteet paprikajauhetta lukuun ottamatta mortteliin ja hienonna tasaiseksi jauheeksi.

Kuumenna öljy paistinpannulla / valurautapadassa ja iske sipulit, chilit, juurekset ja tomaattipyre pannulle. Kuullota 3-4 minuuttia. Lisää melassi, mausteseos ja kuullota vielä 4 minuuttia. Lisää paprikajauhe ja kääntele. (Itse vaihdoin astian tässä vaiheessa keraamiseen pataan.) Lisää vesi, tomaattimurska ja pavut. Mausta suolalla ja punaviinietikalla. Hauduta kannen alla hiljaa poristen reilu tunti ja anna jätä vielä hellan jälkilämmölle. Anna padan odottaa seuraavaan päivään. Lisää suolaa ja viinietikkaa tarvittaessa.

5 kommenttia leave one →
  1. Niko permalink
    syyskuu 15, 2011 1:17 pm

    Hei, ohje vaikuttaa erittäin lupaavalta. Aion kokeilla sitä tänään mutta jäi vaivaamaan lause ”anna padan odottaa seuraavaan päivään”, odotitko itse ennen kuin söit?

  2. Riitta permalink*
    syyskuu 15, 2011 3:31 pm

    Taisin tuon tehdä päivää ennen vieraille, joten annoin odottaa. Maistuu se hyvältä heti syötynäkin, mutta maku syvenee jos malttaa odottaa!

  3. Heidi permalink
    syyskuu 23, 2013 2:29 pm

    Kiitos tästä reseptistä! Aion kokeilla mahdollisimman pian. Olen innoissani että löysin bloginne. Olen entinen kasvissyöjä ja nyt pikkuhiljaa palaamassa takaisin kasvisravintoon. Mielenkiinnolla lähden kokeilemaan uusia reseptejä.

  4. Juha permalink
    lokakuu 14, 2013 5:34 pm

    Hyvän näköinen respa, taidan laittaa viikonloppuna testiin! Se valkoinen osa chileissä kulkee käsittääkseni siemenkiinnikkeiden nimellä ja tosiaan on äkäisin osa chiliä.

  5. Sari Soilander permalink
    marraskuu 23, 2014 5:07 pm

    Tämä resepti meni kaikkien aikojen herkkureseptien TOP 10-listalle.
    Tein tätä ison satsin vieraille, mutta kaikki santsasivat niin monesti ettei muruakaan jäänyt jäljelle😀. Kiitos reseptistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: