Ehdottomasti newyorkilainen chili sin carne
Mun mielestä yleensä ottaen on tylsää kopioida joku resepti ainesosasta ainesosaan ja syöttää se blogiin, mutta nyt teen poikkeuksen. Lokakuun Olivian Chili sin carnen resepti on Täydellinen. Newyorkilaiseksi reseptin tekee se, että kuuntelin The Nationalin Boxerin pariin kertaan pataa tehdessäni, ja luin Hesarista Anu Partasen juttua newyorkilaisista nuorista kirjailijoista pataa syödessäni. Itse syön chilini aina vaalean leivän kera – nytkään en tehnyt poikkeusta (kaikesta hiivasta ja vehnästä huolimatta). Nyt vain harmittaa, että aiempaan (helpompaan) lempichilireseptiini ei ole enää palaamista. Näistä ei voi edes puhua samana päivänä.
Yleensä vierastan kanelia ja maustepippuria suolaisissa ruuissa, ja hämmästelin myös jeeran ja korianterin käyttöä chilissä. Tässä toimivat aivan sairaan hyvin. Omassa reseptissä kaikki muutamaa maustetta lukuunottamatta oli luomua. Mulle tuo 2 chiliä riitti loistavasti sopivan tulisuuden aikaansaamiseksi.
Tässäpä siis, melkein maustemitalleen:
400 g kypsennettyjä kidneypapuja
400 g kypsennettyhä kikherneitä
2 sipulia
4-6 valkosipulinkynttä
1 bataatti
1 porkkana
2-3 punaista chiliä (itse laitoin 2)
1/2 tl neilikoita
1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
1 tl jeeraa
1 tl korianterin siemeniä
1 tl maustepippuria
1 tl kanelia
1/2 tl cayennepippuria
2 tl paprikajauhetta
4 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl melassia (tai siirappia)
2 dl vettä
1 tlk tomaattimurskaa
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl ruususuolaa
Huuhtele pavut ja kikherneet. Kuori ja silppua sipulit. Kuori bataatti ja porkkana ja kuutioi ne suurinpiirtein papujen kokoisiksi kuutioiksi. Ota chileistä siemenet ja valkoinen malto pois (onko se malto?). Laita mausteet paprikajauhetta lukuun ottamatta mortteliin ja hienonna tasaiseksi jauheeksi.
Kuumenna öljy paistinpannulla / valurautapadassa ja iske sipulit, chilit, juurekset ja tomaattipyre pannulle. Kuullota 3-4 minuuttia. Lisää melassi, mausteseos ja kuullota vielä 4 minuuttia. Lisää paprikajauhe ja kääntele. (Itse vaihdoin astian tässä vaiheessa keraamiseen pataan.) Lisää vesi, tomaattimurska ja pavut. Mausta suolalla ja punaviinietikalla. Hauduta kannen alla hiljaa poristen reilu tunti ja anna jätä vielä hellan jälkilämmölle. Anna padan odottaa seuraavaan päivään. Lisää suolaa ja viinietikkaa tarvittaessa.
Hei, ohje vaikuttaa erittäin lupaavalta. Aion kokeilla sitä tänään mutta jäi vaivaamaan lause ”anna padan odottaa seuraavaan päivään”, odotitko itse ennen kuin söit?
Taisin tuon tehdä päivää ennen vieraille, joten annoin odottaa. Maistuu se hyvältä heti syötynäkin, mutta maku syvenee jos malttaa odottaa!
Kiitos tästä reseptistä! Aion kokeilla mahdollisimman pian. Olen innoissani että löysin bloginne. Olen entinen kasvissyöjä ja nyt pikkuhiljaa palaamassa takaisin kasvisravintoon. Mielenkiinnolla lähden kokeilemaan uusia reseptejä.
Hyvän näköinen respa, taidan laittaa viikonloppuna testiin! Se valkoinen osa chileissä kulkee käsittääkseni siemenkiinnikkeiden nimellä ja tosiaan on äkäisin osa chiliä.
Tämä resepti meni kaikkien aikojen herkkureseptien TOP 10-listalle.
Tein tätä ison satsin vieraille, mutta kaikki santsasivat niin monesti ettei muruakaan jäänyt jäljelle :D. Kiitos reseptistä!
Kiitos reseptistä! Muistan leikanneen tämän oliviasta silloin vuosia sitten ja liimanneeni reseptikirjaan, joka on nyt viiden ulkomailla eri maissa asutun vuoden jälkeen hautautunut jonnekin varastoon. Vaikka harvoin kokkaan reseptien mukaan, on juuri tämä se täydellinen chili, eikä se tule millään muulla reseptillä! Ja mikä onnen päivä kun nyt sattumalta löysin tämän blogistasi! Vielä kun saisi rautapadan Suomesta… 😉
Hyvää uutta vuotta sinulle!