Palsternakkasosekeitto
Labbyn laatikot aina yllättävät. Siinä on oma viehätyksensä kun ei koskaan tiedä mitä tuleman pitää, ja sisällön nähtyään saa googlailla reseptejä, jotta saa esim. neljä naurista käytettyä johonkin järkevään. No, mutta tämän ”pakkoreseptin” löysin viime keväänä kun laatikossa oli muutama palsternakka. Rakastuin palsternakan makeuteen tässä keitossa niin että sitä on tullut tehtyä sitteminkin. Ja tätä syö myös tyttäreni, joka lasketaan ansioksi. (Syömme samaa ruokaa! Jee!)
Keittoon tarvitaan:
3 palsternakkaa
1 juuriselleri
3 pientä perunaa
1-2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
auringonkukkaöljyä
juuri keitettyä vettä
kasvisliemijauhetta (tai esim. provence-liemikuutio toimii loistavasti)
1 prk kaurakermaa (14%)
mustapippuria, suolaa, sitruunamehua
ruohosipulisilppua koristeeksi
Kuori ja kuutioi juurekset, pilko sipulit. Kuullota kaikkia öljyssä kattilan pohjalla muutama minuutti. Lisää kasvisliemijauhe ja kuumaa vettä kunnes kasvikset ovat melkein peittyneet. Anna porista miedolla lämmöllä kannen alla kunnes juurekset ovat kypsiä (pilko juurekset pieniksi ja keitto tulee tosi nopeesti). Surauta keitto tasaiseksi. Lisää kaurakerma ja tarvittaessa vettä. Anna kiehahtaa vielä. Mausta, koristele ja syö. (Itse unohdan aina koristella.)