Skip to content

Suklaakääretorttu (raaka)

lokakuu 6, 2010
by

Tää raakaleivonnainen syntyi vähän vahingossa. Tarkoitus oli tehdä raakakorvapuusteja maanantaina kansallisen korvapuustipäivän kunniaksi, mutta kaikki ei mene aina kuin Strömsössä. Jatkoin eilen illalla hommaa ja päätin kuitenkin hyödyntää raakakorvapuustien ”taikinaa”, jonka muunnoksin sain muistuttamaan hämmästyttävän paljon suklaakääretortun kypsennettyä pohjaa. Veikkaan että tuo pehmeys ja tietynlainen jauhoisuus on kookosjauhon ansiota.

Täytteen päätin rakentaa mustaherukan ympärille; mustaherukka on mun all-time-favourite suklaan kanssa. Mitat ovat noin-mittoja.

Pohjaan tarvitaan:
5 dl mantelimassaa, jota jäänyt yli mantelimaitoa tehdessä
28 kuivattua taatelia (muutama tunti liotettu)
2 rkl chia-siemeniä (yritin murskata morttelissa huonoin tuloksin, ei siis liene tarpeellista)
10 kpl saksanpähkinöitä
1 dl kaakaojauhetta (itse käytin olosuhteiden pakosta tavallista; raakakaakaojauhetta tarvitsee vähemmän)
1 – 1,5 dl kookosjauhoa
3 rkl kookosöljyä juoksevana

Laita kaikki aineet kookosjauhoja ja -öljyä lukuunottamatta monitoimikoneeseen ja surauta s-terällä tasaiseksi massaksi. Lisää kookosjauhoja ja kookosöljyä, jotta saat aikaan seoksen, joka ei tunnu märältä eikä tartu sormiin. Kookos- ja kaakaojauhetta voi lisätä enemmänkin, jos tuntuu että mantelimassa tekee taikinasta liian märkää. Levitä seos leivinpaperoidulle pellille odottamaan. Itse siivilöin vielä kerroksen kaakaojauhetta levyn päälle.

Mustaherukkatäyte:
2 dl parapähkinöitä (seuraavan kerran käytän cashewpähkinöitä)
3 dl raastettua kaakaovoita
2 dl mustaherukoita
6 liotettua taatelia
2 rkl lucuma-jauhetta
loraus mantelimaitoa / taateleiden liotusvettä
hyppysellinen valinjajauhetta

Mustaherukoita tarjoiluun.

Sulata kaakoavoiraaste vesihauteessa. Murskaa pähkinät, taatelit ja mustaherukat monitoimikoneessa. Jos saat omalla koneellasi hienojakoisen seoksen, niin tee täyte loppuun sillä. Itse laitoin tuon ja loput aineet ”kreemiksi” sauvasekoittimella. Säätele mantelimaidolla / taateleiden liotusvedellä täytteen paksuutta, älä tee siitä liian juoksevaa.

Levitä täyte pohjataikinan päälle. Seuraavan kerran laitan väliin vielä kokonaisia mustaherukoita. Leivinpaperin avulla levyn saa helposti rullattua kääretortuksi. Anna makujen tasaantua seuraavaan päivään (jos maltat). Tarjoile mustaherukoiden kanssa.

2 kommenttia leave one →
  1. lokakuu 6, 2010 10:37 am

    Ooh! Näyttääpä herkulliselta! Pakko kokeilla!

    Mutta ihan ensin kysymys: mitä on lucuma-jauhe ja missä sitä myydään?

  2. Riitta permalink*
    lokakuu 6, 2010 10:50 am

    Lucuma on näit superihanii superruokii. Hieman kinuskimainen maku. Pussin mukaan lucumaa saadaan Andeilta (tosi lähiruokaa siis) ja paikalliset käyttävät sitä usein jäätelön mausteena. Sisältää runsaasti beetakaroteenia, niasiinia ja rautaa.

    Itse tein viikonloppuna ”kinuskikastikkeen” puolukoille sekoittamalla lucumajauhetta vaahterasiirappiin. Toimii.

    Keittiökameleontissa (http://vegaanikahvila.blogspot.com/2010/01/mangoleivokset.html) sanotaan, että lucuma antaa ”makeutta ja herkullista makua mutta toimii myös emulgointiaineena. Monissa raakaohjeissa vastaavaan tarkoitukseen käytetään jauhemaista
    soijalesitiiniä, mutta sen voi siis korvata lucumalla. Myös maca-jauhe toimii samoin, eli auttaa nesteiden ja öljyn sekoittumisessa keskenään.”

    Seuraavan kerran kääretortussa voisin kokeilla noissa Keittiökameleontin mangoleivoksissa käytettyä täytettä. Vaikuttaa toimivammalta kuin tuo mun parapähkinäsysteemi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: