Skip to content

Nakit ja muusi

lokakuu 6, 2010
by

Tässä on ruoka joka on tähän mennessä uponnut jokaiseen meillä vierailleeseen lapseen!

Itseäni hellyyttää tässä 70-luvun henki, oman lapsuuden ruokamuistojen äärelle nostalgisointi ja mummon ja äidin reseptin vegaaniseksi kääntäminen. Ja välillä vaan yksinkertaisesti tekee mieli tuhtia evästä!

Nakkien määrä vaihtelee syöjien määrän ja nälän mukaan. Itse käytin tänään minun ja tyttären kastikkeeseen kaksi Vegetukusta tilaamaani luomunakkia. Niissä on hyvin proteiinia ja hyvä maku. Peruskaupoista ei tahdo saada mitään soijanakkeja ilman kananmunaa, mikä on tosi kurjaa. Onneksi on Asoka ja Vegetukku, niiden avulla pysyy nainen prodeissa. Allaoleva ohje on siis kahden 50-grammaisen nakin kastikkeelle.

Kastikkeeseen tarvitset:
2 nakkia
1 rkl Sinistä Keijua tai muuta paistonkestävää margariinia
1 rkl vehnäjauhoja
soijakastiketta
ketsuppia
vettä
paprika-jauhetta

Muusiin tarvitset:
Yleisperunaa
soijajuomaa
Sinistä Keijua tai muuta maidotonta margariinia
Merisuolaa

Laita ensin muusi tulemaan. Tämä ei ole niinkuin Strömsössä tehtäisiin, mutta työ- ja tarhapäivän jälkeen erinomaisen toimiva tapa tehdä pottumuusia lapselle: kuori ja pilko perunat, laita kattilaan ja peitä vedellä, lisää suolaa keitinveteen.

Sillä aikaa kun potut kiehuvat, pilko nakit ohuiksi paloiksi ja kuumenna rasvaa pannulla keskilämmöllä. Lisää pannulle paprikajauhe, ja kun se ”kuohuu”, tiedät että pannu on riittävän lämmin ja voit lisätä nakit. Paistele nakkeja 5-10 minuuttia. Lisää ruokalusikallinen jauhoja, sekoita koko ajan jotta jauhot tarttuvat nakkeihin ja rasvaan kunnolla. Jatka paistamista jotta saat kastikkeesta ruskean. Nyt tehdään nimittäin oikein perinteinen rasvasuurus! Ota kylmää vettä johonkin kannuun tai vastaavaan noin puolen litran vetoiseen astiaan. Kaada vesi pannulle pienissä erissä ja sekoita samalla koko ajan voimakkaasti. Tämä on se vaihe jossa ratkaistaan tuleeko klimppejä vai ei. Anna nesteen kiehahtaa aina välissä niin voit arvioida kastikkeen paksuutta/ löysyyttä. Kun olet saanut suurinpiirtein sopivan määrän nestettä sisään kastikkeeseen, lisää loraus soijakastikkeetta mausteeksi ja loraus ketsuppia – niin brutaalia kuin se onkin – mausteeksi. Alenna lämpö minimiin, tämä on kypsää jo, nyt se täytyy enää pitää lämpimänä hetken.

Nyt pottujen pitäisi olla jo aika valmiita. Jos eivät ole pehmeitä, odottele hetki ja leikkaa seuraavalla kerralla perunat pienemmiksi. Kaada keitinvesi pois. Lisää lusikallinen keijua, loraus kasvimaitoa ja hitu suolaa. Ota kaapista sähkövatkain, se sama jolla vatkataan kermavaahtoa. Vatkaa potutu muusiksi, lisää maitoa jos seos on liian tönkköä.

Lautaselle ja syömään. Erityisen hyvää esmes pulkkareissun päälle. Aikaa ruuan valmistuksesta pöytään saamiseen ei pitäisi kulua puolta tuntia pitempään.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: